5 maart 2007

Persbericht

Concert: Du métal vivant
Kamerkoor Quartna en Ensemble Quatuor Attaque geven op zondag 1 april om 20.00u. gezamenlijk een concert voor koor, twee piano's en slagwerk onder de titel: “Du métal vivant”, met werken van Sweelinck, de Leeuw, Crumb, Bach en Weirauch.
Plaats: Conservatorium, Bonnefantenstraat 15, 6211 KL Maastricht
Info: Roel Bosch 0644216827, Chris Leonards 0645604801 of info@quartna.net
Kaarten (€9, kind/student €6) aan de zaal.

De Limburgse jonge componist Robert Weirauch, afgestudeerd aan het Conservatorium in Maastricht, is gegrepen door muziek waar ‘eeuwigheid’ in doorklinkt. Op basis van een thema van Bach, ‘O Ewigkeit, du Donnerwort’, schreef hij de muziek bij een gedicht van de Franse dichter Mallarmé: ‘De l’eternel Azur’, voor kamerkoor en slagwerk. Kamerkoor Quartna en ensemble Quatuor Attaque voeren dat nu samen voor het eerst uit. In de muziek doorbreken de klokken van het angelus de dodelijke impasse waarin de dichter zich bevindt. De muziek gaat over de vraag of ellende en schoonheid elkaar nodig hebben: moeten we wachten op een doorbraak van de eeuwigheid in onze bewolkte levens?
Ook klinken hymnen van Ton de Leeuw. Bij Ton de Leeuw is de levende klank van klokken veelzeggend: hij voelt er zich door opgenomen in hoger sferen.
Quatuor Attaque voert daarnaast stukken van George Crumb uit: ‘Music For A Summer Evening’ en Quartna zingt psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck. Onder andere de Paaspsalm 114 klinkt: de verlossing uit Egypte, een muzikaal wonder! Sweelinck gebruikte de oude woorden van deze psalmen, in de Franse berijming, om een prachtig lijnenspel te vlechten.


Kamerkoor Quartna
Kamerkoor Quartna uit Maastricht heeft ongeveer 25 leden, amateurzangers uit alle windstreken van Nederland. De meeste leden werken aan de universiteit, in technische bedrijven, de gezondheidszorg, het welzijnswerk en de kunsten. Quartna bestaat sinds 1987 en geeft jaarlijks concerten, vaak in samenwerking met instrumentale ensembles en solisten, en soms met een ander koor.
Zie: http://www.quartna.net
Zo voerde het koor met het barokensemble Les Gôuts Réunis het oratorium Jephte van Carissimi en het Stabat Mater van Caldara uit. Ook Bach staat regelmatig op het programma. Het koor beperkt zich echter niet tot barokmuziek. Met het koor Arkan uit Amsterdam verzorgde Quartna een optreden met muziek van Haydn, Brahms, Grieg, Schubert en Diepenbrock. In 2002 gaf Quartna een concert met blazersensemble Raak onder de titel ‘Met Pracht en Praal’, waarin werken voor of over koninklijke aangelegendheden centraal stonden. Het ging om stukken van Badings, Britten, Distler, Elgar, Franck, Kodály en Purcell. In 2003 zong Quartna werken van Bach, Langlais, Taverner, Britten, Alain, Vaughan Williams, Andriessen en de Klerk onder de titel ‘Kerk & Kroeg’ met Hannah Morrison (sopraan) en Rik Bastiaens (organist) en Woody Laurens (verteller). In 2004 gaf Quartna een uitvoering onder de titel ‘Dood en Droefenis’ met Woody Laurens (verteller), Robert Weirauch (pianist) en Peter Peters (organist), met werken van Bruhns, Pachelbel, Monteverdi, Caccini en Bach. In de nazomer van 2005 gaf Quartna een concert in de open lucht met stukken van Monteverdi, Mendelssohn, Hindemith en Vaughan Williams. Quartna staat onder musicale leiding van Mourik Jan C. Heupink.
Ensemble Quatuor Attaque
Quatuor Attaque is momenteel het enige kwartet met twee pianisten en twee slagwerkers. Deze qua geluid bijzonder prikkelende bezetting heeft vele componisten van de twintigste eeuw tot belangrijke werken geinspireerd. Het kwartet werd medio 2000 opgericht. Het bestaat uit de pianist/componist Robert Weirauch, de pianist/dirigent Mourik Jan C. Heupink, en de slagwerkers Marc Gosemärker en Carsten Langer.
zie: http://www.quatuorattaque.com/De naam Quatuor Attaque karakteriseert het ensemble twee opzichten: Enerzijds zijn alle betrokken instrumenten slaginstrumenten —ook de pianos. Anderzijds koesteren de vier jonge musici een uitgesproken moderne interpretatiestijl: Hun spel is pregnant, ritmisch, precies en krachtig, maar wordt tegelijkertijd door een grote (kamer)musikale discipline gekenmerkt.
Zij spelen dikwijls als kwartet en meten hun samenspel met dezelfde strenge criteria die bijvoorbeeld ook voor een strijkkwartet gelden. De vier musici zetten zich in voor een breed geschakeerd repertoire, waarbij de bezetting zonodig verkleind of vergroot wordt. Zij werken samen met componisten, filmmakers en choreografen, en spelen klassieke moderne muziek en bewerkingen van oudere muziek.

Dirigent Mourik Jan C. Heupink
Mourik Jan C Heupink (1972) begon zijn studie piano en Hafa-directie in 1993 in Maastricht. In 1998 studeerde hij in beide hoofdvakken af, waarna hij zijn pianostudie vervolgde bij de Poolse pianopedagoge Barbara Grajewska. Ook begon hij toen zijn studie Orkestdirectie bij Jan Stulen. Twee jaar later voltooide hij deze beide studies. Hij is sindsdien werkzaam als begeleider / repetitor / dirigent.Mourik Jan C. Heupink volgde diverse masterclasses, onder andere bij Jan Cober (Hafadirectie), Julien Reynolds (operadirectie), Daniël Reuß (koordirectie), Roberto Benzi (orkestdirectie) en Peter Donohoe (piano). Hij dirigeert kamerkoor Quartna en werkt in de opera / orkestdirectie opleidingen van het Conservatorium Maastricht. Ook is Mourik Jan lid van het duitse ensemble Quatuor Attaque, bestaande uit twee pianisten en twee slagwerkers. Zij hebben zich vooral toegelegd op het uitvoeren van moderne muziek. Hij is te horen op de cd ‘Kwaidan Ballads’ voor piano van Pehr Hendrik Nordgren, en ‘Der Weltbaumeister - Architektur Schauspiel für symphonische Musik’ van Quatuor Attaque.

Componist Robert Weirauch
Robert Weirauch (1974) studeerde piano bij Tonie Ehlen aan het conservatorium te Maastricht van 1993 tot 2000, tevens compositie bij John Slangen van 1995 tot 2000. Hij is lid van de Duitse ensembles Quatuor Attaque en Eurondo. Daarnaast speelt hij in de coverband Blimp!. Hij specialiseert zich in kamermuziek van de 20ste eeuw.
zie: http://www.robert-weirauch.com/Het repertoir van Robert Weirauch omvat werk van Bartók, Ives, Cage, Antheil, Schönberg, Webern en Stockhausen. Hij componeerde inmiddels meer dan 50 werken, waaronder synthesizer- en filmmuziek, koorwerken, kamermuziek, concerten en een opera. Hij behaalde diverse prijzen, zoals: 3de prijs - Alphons Diepenbrock Concours Rotterdam 2000 (voor ‘Le Corbeau Et Le Renard’ voor gemengd koor en piano) en 2de prijs - Dimitri Mitropoulos International Competition Athene 2001, voor zijn opera ‘The History Of The Devil’. Samen met mezzosopraan Regula Boeninger behaalde hij de eerste prijs tijdens de Internationale Brahms Competitie Pörtschach 2003.

Geen opmerkingen: